İngilizce Öğrenimi

İngilizce öğrenimininin iki ayağı dil bilgisi ve kelime bilgisi. İkisi için de webde çok çeşitli kaynaklar var, fakat içlerinde üç kaynak var ki oldukça sade ve pratik.

Dil bilgisi çalışırken hangi tarz anlamın nasıl oluşturulduğuna odaklanmak yararlı oluyor. İngilizce’deki yapı, ek, durum, kural vs. her neyse Türkçe dil bilgisindeki karşılığı ile ilişkilendirince daha kolay ve kalıcı öğreniliyor. Bu karşılaştırmayı kolaylaştıran ve sınavlarda sıklıkla yer alan durumların özellikle not edildiği bir e-kitap ilk kaynağımız. Alışılmışın dışında başlangıç düzeyi anlatımı var. Temel İngilizce bilgisi olanlar için sınav odaklı yararlanılabilecek bazı başlıklar ise şunlar: Prepositions, Conjuntion, Pharsal Verbs, Modals, Gerunds, Infinitives, Relative Clouses, Adverbs-Adjectives…


Dil bilgisinde belirli düzeye gelirken elbette pek çok kelime ve kelime grubu öğreniyoruz. Bunu pekiştirmek ve kelime haznemizi genişletmek için uygun seçeneklerimizden biri de çeviri yapmak. Özellikle ilgilendiğimiz bir alanla ilgili metinleri okuyup çeviri yaparken hem konuyu hem de sözlük yardımıyla yeni kelimeleri öğrenmiş oluyoruz. Öğrendiğimiz kelimenin veya okuduğumuz metnin telaffuzunu da dinleyip öğrensek kelime bilgisine dair çok şey tamam olurdu herhalde. İşte tüm bu kelime bilgisi ihtiyaçlarımızı karşılayan ücretsiz sözlük yazılımının adı ‘Lingoes’. Şimdilik Lingoes ve ona eklememiz gereken İngilizce-Türkçe sözlük veritabanı burada. Arayüzü basit olsa da kullanıma dair detaylar ve bazı pratikler yararlı olabilir, bu nedenle eğitim kategorisinde bir sonraki yazımızın konusu bu sözlük yazılımı.
Üçüncü kaynağımız ise sınavlarda sık kullanılan kelimelerin ve Türkçe ilk anlamlarının yer aldığı bir excel tablosu. Yüzlerce kelime; Verbs, Adverbs, Adjectives, Phrasal Verbs, Prepositional Idioms, Stative Passives başlıklarıyla listelenmiş. Özellikle mobil cihazınıza indirip trafikte geçen zamanlarınızda göz atarak pek çok kelimeye aşina olabilirsiniz.

Bu arada, ‘tenses’ tablosu da bonus olsun :)

Öğrenmeye harcadığımız zaman bakımından ‘fayda-maliyet oranlarının’ oldukça uygun olduğunu düşündüğüm bu kaynakların yazarlarını maalesef bilmiyorum ama onlara duacıyım :)

Herşey hazırsa, haydi ingilizce öğrenelim.. have a nice day :))

Print Friendly